< TILBAGE

Bestøvning

Bier, bæredygtighed og fødevaresikring

Bierne er ikke alene om at bestøve planterne. Flere andre insekter bestøver også planter, bierne står bare for dens største del af bestøvningen. Det korrekte ville være at sige bier og andre insekters bestøvning, men i dette materiale nævner vi oftest bare bier.

Hele 87 af verdens vigtigste afgrøder er mere eller mindre afhængige af bier og andre insekters bestøvning for at give et optimalt udbytte og kvalitet. Kun 28 afgrøder har ikke brug for dem. Dvs. at for 75 % eller tre fjerdedele af alle de mange forskellige planter, der dyrkes, vil man høste mindre eller slet ingenting på markerne, hvis der ikke er bier og andre insekter til at bestøve blomsterne. Hvis afgrøderne til gengæld bestøves optimalt af bier og andre insekter, kan man høste mere på de samme marker uden at sprøjte eller gøde mere.

Bier og andre insekter er derfor afgørende ikke kun for fødevaresikring, men også for, at dyrkningen af fødevarer foregår på en bæredygtig måde. De medvirker gennem deres bestøvning af blomstrende afgrøder til at opretholde stabile fødevaremængder og -kvaliteter uden at forøge behovet for input som fx pesticider og kemisk gødning, faktorer der er vigtige dele af en bæredygtig produktion.



Forfatter Lise Hansted

Bier, bæredygtighed og fødevaresikring

Bierne er ikke alene om at bestøve planterne. Flere andre insekter bestøver også planter, bierne står bare for dens største del af bestøvningen. Det korrekte ville være at sige bier og andre insekters bestøvning, men i dette materiale nævner vi oftest bare bier.

Hele 87 af verdens vigtigste afgrøder er mere eller mindre afhængige af bier og andre insekters bestøvning for at give et optimalt udbytte og kvalitet. Kun 28 afgrøder har ikke brug for dem. Dvs. at for 75 % eller tre fjerdedele af alle de mange forskellige planter, der dyrkes, vil man høste mindre eller slet ingenting på markerne, hvis der ikke er bier og andre insekter til at bestøve blomsterne. Hvis afgrøderne til gengæld bestøves optimalt af bier og andre insekter, kan man høste mere på de samme marker uden at sprøjte eller gøde mere.

Bier og andre insekter er derfor afgørende ikke kun for fødevaresikring, men også for, at dyrkningen af fødevarer foregår på en bæredygtig måde. De medvirker gennem deres bestøvning af blomstrende afgrøder til at opretholde stabile fødevaremængder og -kvaliteter uden at forøge behovet for input som fx pesticider og kemisk gødning, faktorer der er vigtige dele af en bæredygtig produktion.



Forfatter Lise Hansted


https://biernesverden.dk