Når man vurderer kvaliteten af honning, kan man vælge at gøre det på en objektiv måde eller en subjektiv måde.
Ved den objektive undersøgelse kan man undersøge honningens vandindhold, sukkermængde, hvordan det er krystalliseret, temperatur og farve, altså ting som ikke kan diskuteres. Det undersøges ved metoder hvor der anvendes termometer, refraktometer, vægte, farveskaler, pH værdier osv. Der vil i sådan en analyse kun være et og kun et resultat.
Ved den subjektive måde bruger man menneskets sanser som føle-, syns-, lugte-, høre- og smagssansen til at vurdere honning. I denne form for analyse vil der kun være en vurdering, der helt tager udgangspunkt i den, der laver analysen. Du kan læse mere om sanser her Menneskets sanser .
Figur. Menneskets fem sanser.
Danmarks Biavlerforening har udviklet nogle værktøjer til brug for de forskellige undersøgelser. De bruges til at holde styr på de oplevelser man får. Der er mere om dem i de næste aktiviteter.
Forfatter Ib Christensen
https://biernesverden.dk