< TILBAGE

Honning

Vandindhold i honning

Vandindholdet i honning har stor betydning for, hvor længe honning kan holde sig. I Danmark må der højst være 20 % vand i honning. Biavlerne tjekker derfor vandindholdet i honningen inden den sælges.

Bestemmelsen af vandindhold i honning kan gøres på to måder: Enten ved at bestemme vandindhold ved brug af et refraktometer eller ved inddampning. Biavlerne bruger normalt et refraktometer.

 

Materiale

  1. Tre forskellige honninger
  2. Refraktometer
  3. Gryde
  4. Varmeplade.

 

 

Figur. Refraktometer, der kan anvendes til bestemmelse af vandindhold i honning i procent. Tv. skala, th. refraktometer.

Forsøg 1. Bestemmelse af vandindhold i honning med refraktometer

  1. Udvælg tre typer honning og lav samme øvelse med hver honning
  2. Tag lidt honning, kom det på refraktometrets glasplade og aflæs værdien.
  3. Sammenlign værdierne og diskuter, hvad forskellene kan skyldes.

 

Forsøg 2. Bestemmelse af vandindhold i honning ved inddampning

  1. Udvælg tre typer honning.
  2. Vej 100 ml af hver type honning.
  3. Start en kogning af honningen. Når den begynder at boble, er den i kog. Vand fordamper ved 100 ℃ og honningen skal du forvente begynder at karamellisere  ved ca. 160 ℃. Denne proces sker, når vandet er fordampet.
  4. Lav en inddampning og vej herefter honningen igen (pas på den er varm).
  5. Sammenlign vægten før og efter inddampningen af vandet.
  6. Hvor mange gram vand var der i honningen.
  7. Hvor stor en del udgjorde vandet?

 

Sammenlign de to metoder

Sammenlign vandindholdet I bestemte ved de to metoder. Er det ens?



Forfatter Ib Christensen

Vandindhold i honning

Vandindholdet i honning har stor betydning for, hvor længe honning kan holde sig. I Danmark må der højst være 20 % vand i honning. Biavlerne tjekker derfor vandindholdet i honningen inden den sælges.

Bestemmelsen af vandindhold i honning kan gøres på to måder: Enten ved at bestemme vandindhold ved brug af et refraktometer eller ved inddampning. Biavlerne bruger normalt et refraktometer.

 

Materiale

  1. Tre forskellige honninger
  2. Refraktometer
  3. Gryde
  4. Varmeplade.

 

 

Figur. Refraktometer, der kan anvendes til bestemmelse af vandindhold i honning i procent. Tv. skala, th. refraktometer.

Forsøg 1. Bestemmelse af vandindhold i honning med refraktometer

  1. Udvælg tre typer honning og lav samme øvelse med hver honning
  2. Tag lidt honning, kom det på refraktometrets glasplade og aflæs værdien.
  3. Sammenlign værdierne og diskuter, hvad forskellene kan skyldes.

 

Forsøg 2. Bestemmelse af vandindhold i honning ved inddampning

  1. Udvælg tre typer honning.
  2. Vej 100 ml af hver type honning.
  3. Start en kogning af honningen. Når den begynder at boble, er den i kog. Vand fordamper ved 100 ℃ og honningen skal du forvente begynder at karamellisere  ved ca. 160 ℃. Denne proces sker, når vandet er fordampet.
  4. Lav en inddampning og vej herefter honningen igen (pas på den er varm).
  5. Sammenlign vægten før og efter inddampningen af vandet.
  6. Hvor mange gram vand var der i honningen.
  7. Hvor stor en del udgjorde vandet?

 

Sammenlign de to metoder

Sammenlign vandindholdet I bestemte ved de to metoder. Er det ens?



Forfatter Ib Christensen


https://biernesverden.dk