Honning består af en blanding af mange sukkerarter, vand, pollen og så det guddommelige, der gør honning vidunderlig at spise. Rationelt set er det hele bare en blanding af forskellige kemiske stoffer. Disse stoffer reagerer med hinanden, så honning modner ligesom vin. Endvidere kan honning, som vin, ændres ved fejlagtig behandling.
Forskellig honningtyper indeholder forskellig mængder af de forskellige sukkerarter (se tabel 1).
Tabel 1. Indhold af sukkerarter i forskellige honningtyper vist i procent.
Type | Fruktose | Glukose | Sukrose | Maltose | Øvrige |
Rapshonning | 43,0 | 47,0 | 0,1 | 8,5 | 0,6 |
Hvidkløverhonning | 47,4 | 43,0 | 1,0 | 6,9 | 1,0 |
Lynghonning | 54,2 | 38,3 | 0,2 | 6,2 | 1,1 |
Skovhonning | 43,7 | 36,8 | 0,1 | 12,7 | 7,6 |
Til at bestemme sødme har man indført begrebet relativ sødme (se tabel 2) . Hvis man sammenligner honnings sødme med andre sukker arter, der findes i fysiklokalet , kan man smage forskellen i sødme.
Tabel 2. Sødhed af forskellige sukkerarter.
Sukkertype | Relativ sødhed |
Sukrose | 1,0 |
Fruktose | 1,1 (1,7) |
Glukose | 0,6 |
Zylitol | 1,0 |
Maltitol | 0,65 |
Sorbitol | 0,6 |
Manitol | 0,5 |
Isomalt | 0,45 |
Forfatter Ib Christensen
https://biernesverden.dk