< TILBAGE

Honning og erstatninger

Påvisning af glukose i honning

Hvordan kan man vide, om der er glukose eller sukker i honning? I denne øvelse, skal I undersøge, om der er glukose i honning, og i den næste opgave skal i undersøge, om der er sukker i honningen.

Glukose er et monosakkarid. For at afgøre om der er glukose i honning kan man lave nogle simple forsøg.

Vi starter med at lave et kontrol forsøg og derefter gentager vi forsøget med honning og sammenligner resultaterne.

 

Materialer

  1. Glukose
  2. Honning
  3. Evt. is og/eller æblejuice.
  4. Stivelses indikator (Benedikts reagens, indeholder Kobbersulfat, CuSO4). Når glukosemolekylerne reagerer med kobbersulfat dannes Kobberoxid Cu2O – der er rød eller orange.
  5. Diverse reagensglas
  6. Pipette
  7. Varmeplade
  8. Skema til påvisning af sukkerarter

 

Metode

  1. Anbring lidt glukose i et reagensglas.
  2. Tilsæt 4-5 ml vand og herefter 4-5 dråber indikator (Benedikts reagens).
  3. Hold reagensglasset neddyppet i kogende vand i ca. 5 min.
  4. Noter farven.
  5. Noter dine observationer.
  6. Gentag med honning og evt. andre produkter (almindeligt sukker, is, æblejuice osv.) og sammenlign resultaterne.

Hvis resultaterne er de samme som i glasset med glukose, er der påvist glukose – dog oplever man her en fejlkilde, da fruktose vil give den samme reaktion, men det har ikke den store betydning.

 



Forfatter Ib Christensen

Påvisning af glukose i honning

Hvordan kan man vide, om der er glukose eller sukker i honning? I denne øvelse, skal I undersøge, om der er glukose i honning, og i den næste opgave skal i undersøge, om der er sukker i honningen.

Glukose er et monosakkarid. For at afgøre om der er glukose i honning kan man lave nogle simple forsøg.

Vi starter med at lave et kontrol forsøg og derefter gentager vi forsøget med honning og sammenligner resultaterne.

 

Materialer

  1. Glukose
  2. Honning
  3. Evt. is og/eller æblejuice.
  4. Stivelses indikator (Benedikts reagens, indeholder Kobbersulfat, CuSO4). Når glukosemolekylerne reagerer med kobbersulfat dannes Kobberoxid Cu2O – der er rød eller orange.
  5. Diverse reagensglas
  6. Pipette
  7. Varmeplade
  8. Skema til påvisning af sukkerarter

 

Metode

  1. Anbring lidt glukose i et reagensglas.
  2. Tilsæt 4-5 ml vand og herefter 4-5 dråber indikator (Benedikts reagens).
  3. Hold reagensglasset neddyppet i kogende vand i ca. 5 min.
  4. Noter farven.
  5. Noter dine observationer.
  6. Gentag med honning og evt. andre produkter (almindeligt sukker, is, æblejuice osv.) og sammenlign resultaterne.

Hvis resultaterne er de samme som i glasset med glukose, er der påvist glukose – dog oplever man her en fejlkilde, da fruktose vil give den samme reaktion, men det har ikke den store betydning.

 



Forfatter Ib Christensen


https://biernesverden.dk