< TILBAGE

Honning og erstatninger

Påvisning af almindeligt sukker i honning

Denne opgave hænger sammen med den forrige opgave, hvor I undersøgte om der var glukose i honningen. Nu skal I undersøge, om der er dukker i den.

Almindeligt sukker er en kombination af to monosakkarider og er en disakkarid (C12H22O11). Stivelse eller cellulose er en kombination af flere monosakkarider.

 

Materialer

  1. Glukose
  2. Honning
  3. Almindeligt sukker
  4. Glukose indikator
  5. Citronsyre
  6. Sodakrystaller
  7. Stivelses indikator (Benedikts reagens, indeholder kobbersulfat, CuSO4). Når glukosemolekylerne reagerer med kobbersulfat dannes kobberoxid (Cu2O ) – der er rød eller orange.
  8. Diverse reagensglas
  9. Pipette
  10. Varmeplade
  11. Skema til påvisning af sukkerarter

 

Hvordan

  1. Anbring lidt sukker i tre forskellige reagensglas og tilsæt 5 ml vand. Gennemfør forsøgene for glas 1-3.
  2. Gentag øvelsen med honning og se, hvad resultatet bliver.
  3. Sammenlign de tre farver du får med honning med de tre farver du får for almindeligt sukker.

 

Glas 1

  1. Kom lidt citronsyre ned til sukkeret.
  2. Opvarm i vandbad 5 min.
  3. Tilsæt herefter nogle soda krystaller, indtil det ikke bruser mere.
  4. Tilsæt 10 – 20 dråber glukose indikator.
  5. Opvarm i vandbad i 5 min.
  6. Noter farve 1.

 

Glas 2

  1.  Kom lidt soda ned til sukkeret mål pH,
  2.  Anbring neddyppet i kogende vand i 5 min,
  3.  Tilsæt glukose indikator 5-10 dråber.
  4.  Opvarm i vandbad ca. 5 min..
  5. Kog igen 5 min , noter farve 2.

 

Glas 3

  1.  Kog glasset i ca. 5 min.
  2.  Afkøl til stuetemperatur, f.eks. i koldt vandbad.
  3.  Tilsæt 2- 3 dråber stivelses indikator og omryst.
  4.  Noter farve 3.

 I den del af forsøget hvor der arbejdes med sukker vil farvekoden i de tre glas være: Glas 1: Rød – Glas 2: Lyseblå – Glas 3: Gullig.

I de øvrige prøver kan være andre kulhydrater i prøven end sukker, som kan give en anden farvekode, også selv om der er sukker i prøven.
Dette kan ske hvis pH værdien er meget under 7.

 

 



Forfatter Ib Christensen

Påvisning af almindeligt sukker i honning

Denne opgave hænger sammen med den forrige opgave, hvor I undersøgte om der var glukose i honningen. Nu skal I undersøge, om der er dukker i den.

Almindeligt sukker er en kombination af to monosakkarider og er en disakkarid (C12H22O11). Stivelse eller cellulose er en kombination af flere monosakkarider.

 

Materialer

  1. Glukose
  2. Honning
  3. Almindeligt sukker
  4. Glukose indikator
  5. Citronsyre
  6. Sodakrystaller
  7. Stivelses indikator (Benedikts reagens, indeholder kobbersulfat, CuSO4). Når glukosemolekylerne reagerer med kobbersulfat dannes kobberoxid (Cu2O ) – der er rød eller orange.
  8. Diverse reagensglas
  9. Pipette
  10. Varmeplade
  11. Skema til påvisning af sukkerarter

 

Hvordan

  1. Anbring lidt sukker i tre forskellige reagensglas og tilsæt 5 ml vand. Gennemfør forsøgene for glas 1-3.
  2. Gentag øvelsen med honning og se, hvad resultatet bliver.
  3. Sammenlign de tre farver du får med honning med de tre farver du får for almindeligt sukker.

 

Glas 1

  1. Kom lidt citronsyre ned til sukkeret.
  2. Opvarm i vandbad 5 min.
  3. Tilsæt herefter nogle soda krystaller, indtil det ikke bruser mere.
  4. Tilsæt 10 – 20 dråber glukose indikator.
  5. Opvarm i vandbad i 5 min.
  6. Noter farve 1.

 

Glas 2

  1.  Kom lidt soda ned til sukkeret mål pH,
  2.  Anbring neddyppet i kogende vand i 5 min,
  3.  Tilsæt glukose indikator 5-10 dråber.
  4.  Opvarm i vandbad ca. 5 min..
  5. Kog igen 5 min , noter farve 2.

 

Glas 3

  1.  Kog glasset i ca. 5 min.
  2.  Afkøl til stuetemperatur, f.eks. i koldt vandbad.
  3.  Tilsæt 2- 3 dråber stivelses indikator og omryst.
  4.  Noter farve 3.

 I den del af forsøget hvor der arbejdes med sukker vil farvekoden i de tre glas være: Glas 1: Rød – Glas 2: Lyseblå – Glas 3: Gullig.

I de øvrige prøver kan være andre kulhydrater i prøven end sukker, som kan give en anden farvekode, også selv om der er sukker i prøven.
Dette kan ske hvis pH værdien er meget under 7.

 

 



Forfatter Ib Christensen


https://biernesverden.dk