Denne opgave hænger sammen med den forrige opgave, hvor I undersøgte om der var glukose i honningen. Nu skal I undersøge, om der er dukker i den.
Almindeligt sukker er en kombination af to monosakkarider og er en disakkarid (C12H22O11). Stivelse eller cellulose er en kombination af flere monosakkarider.
Materialer
- Glukose
- Honning
- Almindeligt sukker
- Glukose indikator
- Citronsyre
- Sodakrystaller
- Stivelses indikator (Benedikts reagens, indeholder kobbersulfat, CuSO4). Når glukosemolekylerne reagerer med kobbersulfat dannes kobberoxid (Cu2O ) – der er rød eller orange.
- Diverse reagensglas
- Pipette
- Varmeplade
- Skema til påvisning af sukkerarter
Hvordan
- Anbring lidt sukker i tre forskellige reagensglas og tilsæt 5 ml vand. Gennemfør forsøgene for glas 1-3.
- Gentag øvelsen med honning og se, hvad resultatet bliver.
- Sammenlign de tre farver du får med honning med de tre farver du får for almindeligt sukker.
Glas 1
- Kom lidt citronsyre ned til sukkeret.
- Opvarm i vandbad 5 min.
- Tilsæt herefter nogle soda krystaller, indtil det ikke bruser mere.
- Tilsæt 10 – 20 dråber glukose indikator.
- Opvarm i vandbad i 5 min.
- Noter farve 1.
Glas 2
- Kom lidt soda ned til sukkeret mål pH,
- Anbring neddyppet i kogende vand i 5 min,
- Tilsæt glukose indikator 5-10 dråber.
- Opvarm i vandbad ca. 5 min..
- Kog igen 5 min , noter farve 2.
Glas 3
- Kog glasset i ca. 5 min.
- Afkøl til stuetemperatur, f.eks. i koldt vandbad.
- Tilsæt 2- 3 dråber stivelses indikator og omryst.
- Noter farve 3.
I den del af forsøget hvor der arbejdes med sukker vil farvekoden i de tre glas være: Glas 1: Rød – Glas 2: Lyseblå – Glas 3: Gullig.
I de øvrige prøver kan være andre kulhydrater i prøven end sukker, som kan give en anden farvekode, også selv om der er sukker i prøven.
Dette kan ske hvis pH værdien er meget under 7.