< TILBAGE

Hvordan kan vi gøre det bedre for bierne og fødevaresikring?

Æbleproduktion i Kina og pesticider

Der har været dyrket æbler i Kina i mere end 2000 år. I 1980’erne steg produktionen væsentligt i staten Sichuan i den sydvestlige del af Kina, og æbleproduktionen blev en vigtig indtægtskilde for bønderne.

Desværre betød den øgede produktion et langt højere forbrug af pesticider, så højt, at bier og andre bestøvende insekter i området døde. Biavlere havde heller ikke lyst til at udleje bier til bestøvning i æbleplantagerne, fordi de var så forurenede af pesticider.

Man løste problemet ved at håndbestøve æbleblomsterne. I mindre plantager kunne bønderne klare det selv, og i større plantager ansatte man folk hertil. Alligevel fik man en mindre æbleproduktion, og da man samtidig fik større udgifter til bestøvningen og oven i det mere dårligt vejr, skiftede bønderne efterhånden æbletræerne ud med andre afgrøder, som ikke krævede biernes bestøvning. Man kunne derfor fortsætte med at sprøjte med pesticider uden at tænke på, at bierne døde af dem.



Forfatter Lise Hansted

Æbleproduktion i Kina og pesticider

Der har været dyrket æbler i Kina i mere end 2000 år. I 1980’erne steg produktionen væsentligt i staten Sichuan i den sydvestlige del af Kina, og æbleproduktionen blev en vigtig indtægtskilde for bønderne.

Desværre betød den øgede produktion et langt højere forbrug af pesticider, så højt, at bier og andre bestøvende insekter i området døde. Biavlere havde heller ikke lyst til at udleje bier til bestøvning i æbleplantagerne, fordi de var så forurenede af pesticider.

Man løste problemet ved at håndbestøve æbleblomsterne. I mindre plantager kunne bønderne klare det selv, og i større plantager ansatte man folk hertil. Alligevel fik man en mindre æbleproduktion, og da man samtidig fik større udgifter til bestøvningen og oven i det mere dårligt vejr, skiftede bønderne efterhånden æbletræerne ud med andre afgrøder, som ikke krævede biernes bestøvning. Man kunne derfor fortsætte med at sprøjte med pesticider uden at tænke på, at bierne døde af dem.



Forfatter Lise Hansted


https://biernesverden.dk