Honning og sukker er begge sødestoffer, og de har begge nogle egenskaber, der gør, at de kan anvendes til fremstilling af alkohol (ethanol), til konservering og til at søde fødevarer med.
Honning kan man bruges til at lave mjød, en gammel drik der har været brugt siden middelalderen.
Mjød indeholder ethanol.
Lidt teori:
Fremstilling af alkohol er en proces, hvor man gennem gæring omdanner sukker til ethanol.
Sukker findes overordnet i tre former, som glukose, galaktose og fruktose . De tre former deler den samme molekylære formel:
C6H12O6
Det meste af det sukker vi støder på er af formlen C12H22O11, men ved mødet med vand, H2O omdannes det til C6H12O6
Processen foregår ved at man tager sukker – C12H22O11 da honning samtidig indeholder vand er sukkeret omdannet til en af de tre sukkerformer.
C12H22O11+ H2O à 4 C2H5OH + 4CO2
Processen er:
Dette sukker tilsætter man vand:
H2O
Og blander med gær – gæren skal virke som en katalysator for omdannelse af sukker til Ethanol
C2H5OH
Processen kan beskrives således:
C12H22O11+ H2O à2C6H12O6 + gær à4 C2H5OH + 4CO2
Sammenlign honning og sukker. Fremstilling af alkohol.
Kan man lave alkohol med honning??
Forfatter Ib Christensen
https://biernesverden.dk