Der er registreret 29 forskellige humlebiarter i Danmark. 21 af dem bygger deres egne reder, og 8 er snyltehumler, der snylter på andre humlebiarter.
De lever i etårige sociale samfund.
Humlebierne bygger enårige kolonier. De anlægges af en overvintret dronning, som er befrugtet året før. Dronningerne kommer frem fra deres vinterhi om foråret fra marts til maj. Når de kommer frem, har de brug for føde, så de kan blive stærke nok til at finde og anlægge en rede. Når dronningen har fundet en egnet redeplads, anlægger den boet og opfostrer det første hold yngel, som er arbejdere. Når de er klare til at flyve ud engang i maj-juni, bliver dronningen i boet i resten af sin levetid og lægger æg, mens arbejderne tager sig af indsamling af føde og af at passe ynglen i boet.
Omkring juli begynder dronningen at producere nye dronninger og hanner, og den stopper med at lave arbejdere. De nye dronninger tager på parringsudflugt, og efterhånden som de er blevet parret og har spist sig stærke nok til at overvintre og starte næste års bo, finder de et sted at overvintre, mens resten af den gamle koloni dør.
Figur. Livscyklus for humlebier. Illustration Camilla Fougner.
Figur. Humlebidronning på vej ned i jorden til sin rede. Foto Bent Karlsson.
Figur. En humlebirede fra en opdrættet humlebifamilie af mørk jordhumle . Foto Yoko Dupont
Humlebierne har brug for tørre hulrum på størrelse med en skotøjsæske. Dem finder de forskellige stede i jorden, i stendiger, i gamle muse- og fuglereder og i tuegræs. Hvor de vælger at bygge rede, afhænger af hvilken art, de er.
Humlebidronningerne har brug for et lille, tørt, køligt hulrum at overvintre i. Det kan f.eks. være i jorden, i kvasbunker eller i stendiger.
Figur. Stenhumle med orange pollen fra lupin på bagbenene. Foto Bent Karlsson.
Figur. Jordhumle i parring. Foto Svend Branner.
Forfatter Lise Hansted
https://biernesverden.dk