Honningbierne henter masser af nektar fra de blomster, som er i området omkring bistadet. Når bien suger nektar op fra blomsten, ender det i biens særlige honningmave. Her tilsættes enzymer fra bien, som omdanner sukkerstofferne i nektaren, så den bliver til honning. Nektaren som bierne henter hjem i løbet af dagen indeholder meget vand, ca. 60%. Denne vandprocent skal bierne have ned under 20%, så honningen ikke gærer og kan holde sig længe. Når trækbierne kommer hjem med nektar, afleverer de det til andre bier i stadet. De sørger for at flytte honningen rundt, så vandet fordamper, inden det kommer på plads i honninglageret. Til sidst lægger bierne låg på de fyldte honningceller, så honningen kan gemmes hele vinteren.
Figur. Honningtavle. Noget af honningen er forseglet med voks, og noget kan man se i cellerne.. Foto Rolf Theuerkauf.
Figur. I biens bagkrop ses honningmaven, Den ses både i almindelig størrelse og udspilet. Når den er fuld af nektar, bliver den helt udspilet. Illustration Eigil Holm.
Forfattere Camilla Lindberg og Kim Errebo
https://biernesverden.dk