< TILBAGE

Honning

Fra nektar til honning

Honningbierne henter masser af nektar fra de blomster, som er i området omkring bistadet. Når bien suger nektar op fra blomsten, ender det i biens særlige honningmave. Her tilsættes enzymer fra bien, som omdanner sukkerstofferne i nektaren, så den bliver til honning. Nektaren som bierne henter hjem i løbet af dagen indeholder meget vand, ca. 60%. Denne vandprocent skal bierne have ned under 20%, så honningen ikke gærer og kan holde sig længe. Når trækbierne kommer hjem med nektar, afleverer de det til andre bier i stadet. De sørger for at flytte honningen rundt, så vandet fordamper, inden det kommer på plads i honninglageret. Til sidst lægger bierne låg på de fyldte honningceller, så honningen kan gemmes hele vinteren.

Figur. Honningtavle. Noget af honningen er forseglet med voks, og noget kan man se i cellerne.. Foto Rolf Theuerkauf.

Figur. I biens bagkrop ses honningmaven, Den ses både i almindelig størrelse og udspilet. Når den er fuld af nektar, bliver den helt udspilet. Illustration Eigil Holm.



Forfattere Camilla Lindberg og Kim Errebo

Fra nektar til honning

Honningbierne henter masser af nektar fra de blomster, som er i området omkring bistadet. Når bien suger nektar op fra blomsten, ender det i biens særlige honningmave. Her tilsættes enzymer fra bien, som omdanner sukkerstofferne i nektaren, så den bliver til honning. Nektaren som bierne henter hjem i løbet af dagen indeholder meget vand, ca. 60%. Denne vandprocent skal bierne have ned under 20%, så honningen ikke gærer og kan holde sig længe. Når trækbierne kommer hjem med nektar, afleverer de det til andre bier i stadet. De sørger for at flytte honningen rundt, så vandet fordamper, inden det kommer på plads i honninglageret. Til sidst lægger bierne låg på de fyldte honningceller, så honningen kan gemmes hele vinteren.

Figur. Honningtavle. Noget af honningen er forseglet med voks, og noget kan man se i cellerne.. Foto Rolf Theuerkauf.

Figur. I biens bagkrop ses honningmaven, Den ses både i almindelig størrelse og udspilet. Når den er fuld af nektar, bliver den helt udspilet. Illustration Eigil Holm.



Forfattere Camilla Lindberg og Kim Errebo


https://biernesverden.dk