< TILBAGE

Du har sikkert gavn af bier hver dag – Bestøvning

Bestøvning af afgrøder - mængde og kvalitet

Du ved allerede, at der skal bier til, for at vi kan få æbler. Ved du også, at bierne har betydning for, hvordan æblerne ser ud? Hvis æblet er godt bestøvet, bliver det stort og rundt, men hvis det er dårligt bestøvet, bliver det lille og skævt.

Jordbærblomster, der er bestøvet af bier, producerer jordbær, der holder længere, og som er rødere, sødere og mere næringsrige, end hvis de ikke er blevet bestøvet af bier. De er også større og mere symmetriske.

 

Figur. Jordbærret til venstre er stort og symmetrisk,  mens de to andre er skæve og små. Det er kun det til venstre, der er blevet godt bestøvet. Foto Lise Hansted.

Måske tænker du, at en gulerod, det er bare en rod, der vokser i jorden. Der skal da ikke bier til. Du har ret, men der skal bier til for at producere gulerodsfrø. Og der skal bruges frø, for at man kan få gulerødder.

Bierne har altså både betydning for hvor meget, man kan høste af afgrøder, og for deres kvalitet. Faktisk er de vigtige for de fleste af de grønsager og frugter, vi spiser.

 

Se på figuren nedenfor. Hvor mange af de frugter og grønsager kender I, og hvor mange spiser I jævnligt?



Forfatter Lise Hansted

Bestøvning af afgrøder - mængde og kvalitet

Du ved allerede, at der skal bier til, for at vi kan få æbler. Ved du også, at bierne har betydning for, hvordan æblerne ser ud? Hvis æblet er godt bestøvet, bliver det stort og rundt, men hvis det er dårligt bestøvet, bliver det lille og skævt.

Jordbærblomster, der er bestøvet af bier, producerer jordbær, der holder længere, og som er rødere, sødere og mere næringsrige, end hvis de ikke er blevet bestøvet af bier. De er også større og mere symmetriske.

 

Figur. Jordbærret til venstre er stort og symmetrisk,  mens de to andre er skæve og små. Det er kun det til venstre, der er blevet godt bestøvet. Foto Lise Hansted.

Måske tænker du, at en gulerod, det er bare en rod, der vokser i jorden. Der skal da ikke bier til. Du har ret, men der skal bier til for at producere gulerodsfrø. Og der skal bruges frø, for at man kan få gulerødder.

Bierne har altså både betydning for hvor meget, man kan høste af afgrøder, og for deres kvalitet. Faktisk er de vigtige for de fleste af de grønsager og frugter, vi spiser.

 

Se på figuren nedenfor. Hvor mange af de frugter og grønsager kender I, og hvor mange spiser I jævnligt?



Forfatter Lise Hansted


https://biernesverden.dk