Et af de vitaminer, der findes i bibestøvede afgrøder, er C-vitamin (askorbinsyre). C-vitamin har en række meget vigtige funktioner i kroppen, og det er vigtigt for vores velbefindende.
Man kan undersøge, om der er C-vitamin i fødevarer ved hjælp af en indikator, der hedder DCIP, hvilket er kort for 2,6-dichlorphenolindophenol.
DCIP er blå. Det skifter farve fra blå til rød med syrer, men mister sin farve ved tilstedeværelse af visse kemikalier, hvoraf en er C-vitamin (ascorbinsyre).
DCPIP-opløsning kan bruges til at undersøge, om der er C-vitamin i fødevarer. Den kan ikke bruges til at undersøge for andre vitaminer, da der skal bruges helt andre slags kemikalier.
Undersøg
- Hvilke bibestøvede fødevarer indeholder vitamin C.
- Sammenlign C-vitaminindholdet i nogle insektbestøvede afgrøder og nogle afgrøder, der ikke har brug for insektbestøvning. Hvilke forskelle har I fundet?
- Hvorfor kroppen har brug for C‐vitamin og hvilke konsekvenser kan C‐vitamin‐mangel have?
- C vitamins molekyleformel og strukturformel
Metode til påvisning af vitamin C
Materialer
- Reagensglas
- Reagensglasstativ
- Glasstav
- Spatel
- Mekanisk kværn eller støder og morter
- Pipette
- Fødevareprøver inklusive citrusfrugter og andre frugter
- Destilleret vand
- 2,6 dichlorphenolindophenol (DCPIP) opløsning.
Metode 1
- Hvis den fødevare, der skal testes, er flydende, skal du gå til 4. Hvis den fødevare, der skal testes, er fast, skal du lave et ekstrakt.
- Lav et ekstrakt således: Kværn, knus eller hak en lille mængde af fødevaren og kom den i et reagensglas til en højde på ca. 2 cm.
- Tilsæt en tilsvarende mængde destilleret vand og rør rundt med en glasstang. Lad stå i et par minutter.
- Træk noget af den klare væske op i en pipette og tilsæt den derefter, en dråbe ad gangen, til et reagensglas indeholdende en lyseblå opløsning af DCPIP.
- Hvis ekstraktet er surt, ændres farven fra blå til rød. Fortsæt med at tilføje mere og se om farven forsvinder helt.
- Hvis farven forsvinder, er der sandsynligvis C-vitamin i væsken.
Andre kemikalier kan også få farven til at forsvinde, men C-vitamin er det vigtigste.
Metode 2
Når man har lavet metode 1, kan man gå videre med metode 2. Metode 1 kan tilpasses, så man kan lave en grov sammenligning mellem mængderne af C-vitamin i to (eller flere) forskellige fødevarer.
- Begynd med nøjagtig de samme mængder af to madprøver. Hvis det er nødvendigt at tilføje vand, skal der tilsættes nøjagtigt lige meget vand til hver prøve.
- Træk væsken fra det første ekstrakt op i en pipette og tilfør det dråbe for dråbe til en afmålt mængde standard * DCPIP-opløsning indtil farven lige forsvinder. Bemærk, hvor stor en mængde DCPIP, der blev anvendt.
- Gør det samme med det andet ekstrakt.
- Sammenligning af de anvendte mængder DCIP opløsninger vil give en indikation af de relative mængder C-vitamin i fødevareprøverne. Jo mindre ekstra, der skal bruges for at få farven til at forsvinde, jo mere C-vitamin indeholder prøven.
* Standardopløsning: Man laver en opløsning på forhånd, som bruges til hver test.