< TILBAGE

Ernæring i bibestøvet mad

Vitamin C

Et af de vitaminer, der findes i bibestøvede afgrøder, er C-vitamin (askorbinsyre). C-vitamin har en række meget vigtige funktioner i kroppen, og det er vigtigt for vores velbefindende.

Man kan undersøge, om der er C-vitamin i fødevarer ved hjælp af en indikator, der hedder DCIP, hvilket er kort for  2,6-dichlorphenolindophenol.

DCIP er blå. Det skifter farve fra blå til rød med syrer, men mister sin farve ved tilstedeværelse af visse kemikalier, hvoraf en er C-vitamin (ascorbinsyre).

DCPIP-opløsning kan bruges til at undersøge, om der er C-​​vitamin i fødevarer. Den kan ikke bruges til at undersøge for andre vitaminer, da der skal bruges helt andre slags kemikalier.

 

Undersøg

  1. Hvilke bibestøvede fødevarer indeholder vitamin C.
  2. Sammenlign C-vitaminindholdet i nogle insektbestøvede afgrøder og nogle afgrøder, der ikke har brug for insektbestøvning. Hvilke forskelle har I fundet?
  3. Hvorfor kroppen har brug for C‐vitamin og hvilke konsekvenser kan C‐vitamin‐mangel have?
  4. C vitamins molekyleformel og  strukturformel

 

Metode til påvisning af vitamin C

Materialer

  1. Reagensglas
  2. Reagensglasstativ
  3. Glasstav
  4. Spatel
  5. Mekanisk kværn eller støder og morter
  6. Pipette
  7. Fødevareprøver inklusive citrusfrugter og andre frugter
  8. Destilleret vand
  9. 2,6 dichlorphenolindophenol (DCPIP) opløsning.

 

Metode 1

  1. Hvis den fødevare, der skal testes, er flydende, skal du gå til 4. Hvis den fødevare, der skal testes, er fast, skal du lave et ekstrakt.
  2. Lav et ekstrakt således: Kværn, knus eller hak en lille mængde af fødevaren og kom den i et reagensglas til en højde på ca. 2 cm.
  3. Tilsæt en tilsvarende mængde destilleret vand og rør rundt med en glasstang. Lad stå i et par minutter.
  4. Træk noget af den klare væske op i en pipette og tilsæt den derefter, en dråbe ad gangen, til et reagensglas indeholdende en lyseblå opløsning af DCPIP.
  5. Hvis ekstraktet er surt, ændres farven fra blå til rød. Fortsæt med at tilføje mere og se om farven forsvinder helt.
  6. Hvis farven forsvinder, er der sandsynligvis C-vitamin i væsken.

Andre kemikalier kan også få farven til at forsvinde, men C-vitamin er det vigtigste.

 

Metode 2

Når man har lavet metode 1, kan man gå videre med metode 2. Metode 1 kan tilpasses, så man kan lave en grov sammenligning mellem mængderne af C-vitamin i to (eller flere) forskellige fødevarer.

  1. Begynd med nøjagtig de samme mængder af to madprøver. Hvis det er nødvendigt at tilføje vand, skal der tilsættes nøjagtigt lige meget vand til hver prøve.
  2. Træk væsken fra det første ekstrakt op i en pipette og tilfør det dråbe for dråbe til en afmålt mængde standard * DCPIP-opløsning indtil farven lige forsvinder. Bemærk, hvor stor en mængde DCPIP, der blev anvendt.
  3. Gør det samme med det andet ekstrakt.
  4. Sammenligning af de anvendte mængder DCIP opløsninger vil give en indikation af de relative mængder C-vitamin i fødevareprøverne. Jo mindre ekstra, der skal bruges for at få farven til at forsvinde, jo mere C-vitamin indeholder prøven.

* Standardopløsning: Man laver en opløsning på forhånd, som bruges til hver test.

 



Forfatter Lise Hansted

Vitamin C

Et af de vitaminer, der findes i bibestøvede afgrøder, er C-vitamin (askorbinsyre). C-vitamin har en række meget vigtige funktioner i kroppen, og det er vigtigt for vores velbefindende.

Man kan undersøge, om der er C-vitamin i fødevarer ved hjælp af en indikator, der hedder DCIP, hvilket er kort for  2,6-dichlorphenolindophenol.

DCIP er blå. Det skifter farve fra blå til rød med syrer, men mister sin farve ved tilstedeværelse af visse kemikalier, hvoraf en er C-vitamin (ascorbinsyre).

DCPIP-opløsning kan bruges til at undersøge, om der er C-​​vitamin i fødevarer. Den kan ikke bruges til at undersøge for andre vitaminer, da der skal bruges helt andre slags kemikalier.

 

Undersøg

  1. Hvilke bibestøvede fødevarer indeholder vitamin C.
  2. Sammenlign C-vitaminindholdet i nogle insektbestøvede afgrøder og nogle afgrøder, der ikke har brug for insektbestøvning. Hvilke forskelle har I fundet?
  3. Hvorfor kroppen har brug for C‐vitamin og hvilke konsekvenser kan C‐vitamin‐mangel have?
  4. C vitamins molekyleformel og  strukturformel

 

Metode til påvisning af vitamin C

Materialer

  1. Reagensglas
  2. Reagensglasstativ
  3. Glasstav
  4. Spatel
  5. Mekanisk kværn eller støder og morter
  6. Pipette
  7. Fødevareprøver inklusive citrusfrugter og andre frugter
  8. Destilleret vand
  9. 2,6 dichlorphenolindophenol (DCPIP) opløsning.

 

Metode 1

  1. Hvis den fødevare, der skal testes, er flydende, skal du gå til 4. Hvis den fødevare, der skal testes, er fast, skal du lave et ekstrakt.
  2. Lav et ekstrakt således: Kværn, knus eller hak en lille mængde af fødevaren og kom den i et reagensglas til en højde på ca. 2 cm.
  3. Tilsæt en tilsvarende mængde destilleret vand og rør rundt med en glasstang. Lad stå i et par minutter.
  4. Træk noget af den klare væske op i en pipette og tilsæt den derefter, en dråbe ad gangen, til et reagensglas indeholdende en lyseblå opløsning af DCPIP.
  5. Hvis ekstraktet er surt, ændres farven fra blå til rød. Fortsæt med at tilføje mere og se om farven forsvinder helt.
  6. Hvis farven forsvinder, er der sandsynligvis C-vitamin i væsken.

Andre kemikalier kan også få farven til at forsvinde, men C-vitamin er det vigtigste.

 

Metode 2

Når man har lavet metode 1, kan man gå videre med metode 2. Metode 1 kan tilpasses, så man kan lave en grov sammenligning mellem mængderne af C-vitamin i to (eller flere) forskellige fødevarer.

  1. Begynd med nøjagtig de samme mængder af to madprøver. Hvis det er nødvendigt at tilføje vand, skal der tilsættes nøjagtigt lige meget vand til hver prøve.
  2. Træk væsken fra det første ekstrakt op i en pipette og tilfør det dråbe for dråbe til en afmålt mængde standard * DCPIP-opløsning indtil farven lige forsvinder. Bemærk, hvor stor en mængde DCPIP, der blev anvendt.
  3. Gør det samme med det andet ekstrakt.
  4. Sammenligning af de anvendte mængder DCIP opløsninger vil give en indikation af de relative mængder C-vitamin i fødevareprøverne. Jo mindre ekstra, der skal bruges for at få farven til at forsvinde, jo mere C-vitamin indeholder prøven.

* Standardopløsning: Man laver en opløsning på forhånd, som bruges til hver test.

 



Forfatter Lise Hansted


https://biernesverden.dk