< TILBAGE

Ernæring i bibestøvet mad

Ernæring i bibestøvet mad

Fødevaresikring er ikke kun et spørgsmål om at fylde maven. Det er også vigtigt at få de rigtige næringsstoffer.

Bier og andre insekters bestøvning er ansvarlige for 35 % af den globale fødevareproduktion, når man ser på volumen, og den er ansvarlig for produktionen af de 87 mest almindelige fødevarer. De frugter og grønsager, som bierne bestøver, er i høj grad de afgrøder, der giver os farver i maden, vitaminer og mineraler. Selv mælk og kalve- og kokød er afhængigt af bierne, fordi køerne har brug for hvidkløver.

Et studie fra 2011 har vist, at de bibestøvede fødevarer indeholder:

  • Mere end 90 % af al C-vitamin.
  • Al lycopen. Lycopen er den røde farve i tomater og andre røde frugter og grønsager.
  • Næsten alt b-cryptoxanthin (bl.a. gulerødder).
  • Næsten alt b-tocopherol (Vitamin E).
  • 70 % af ​vitamin A og beslægtede carotenoider.
  • Calcium og fluor.
  • En stor del folinsyre.

 

 

Figur. Lycopen giver tomater og rød peberfrugt deres røde farve. Foto Pixabay.

Figur. Lycopen giver jordbær deres røde farve. Foto Lise Hansted.

Figur. b-cryptoxanthin giver gulerødder deres orange farve. Foto Pixabay.

Man kan også finde andre næringsstoffer i bibestøvede afgrøder. I kan selv undersøge hvilke i denne liste: Klik på ”Supplementary  information” på dette link: Ernæring i bibestøvet mad  . Det er de data, som blev brugt til at lave beregningerne i studiet fra 2011.

Man kan selvfølgelig producere de afgrøder, der er delvist afhængige af insektbestøvning uden insekter, da man stadig vil få et udbytte, bare mindre. Man kan også håndbestøve blomsterne, hvis der ikke er bier, men det er besværligt.



Forfatter Lise Hansted

Ernæring i bibestøvet mad

Fødevaresikring er ikke kun et spørgsmål om at fylde maven. Det er også vigtigt at få de rigtige næringsstoffer.

Bier og andre insekters bestøvning er ansvarlige for 35 % af den globale fødevareproduktion, når man ser på volumen, og den er ansvarlig for produktionen af de 87 mest almindelige fødevarer. De frugter og grønsager, som bierne bestøver, er i høj grad de afgrøder, der giver os farver i maden, vitaminer og mineraler. Selv mælk og kalve- og kokød er afhængigt af bierne, fordi køerne har brug for hvidkløver.

Et studie fra 2011 har vist, at de bibestøvede fødevarer indeholder:

  • Mere end 90 % af al C-vitamin.
  • Al lycopen. Lycopen er den røde farve i tomater og andre røde frugter og grønsager.
  • Næsten alt b-cryptoxanthin (bl.a. gulerødder).
  • Næsten alt b-tocopherol (Vitamin E).
  • 70 % af ​vitamin A og beslægtede carotenoider.
  • Calcium og fluor.
  • En stor del folinsyre.

 

 

Figur. Lycopen giver tomater og rød peberfrugt deres røde farve. Foto Pixabay.

Figur. Lycopen giver jordbær deres røde farve. Foto Lise Hansted.

Figur. b-cryptoxanthin giver gulerødder deres orange farve. Foto Pixabay.

Man kan også finde andre næringsstoffer i bibestøvede afgrøder. I kan selv undersøge hvilke i denne liste: Klik på ”Supplementary  information” på dette link: Ernæring i bibestøvet mad  . Det er de data, som blev brugt til at lave beregningerne i studiet fra 2011.

Man kan selvfølgelig producere de afgrøder, der er delvist afhængige af insektbestøvning uden insekter, da man stadig vil få et udbytte, bare mindre. Man kan også håndbestøve blomsterne, hvis der ikke er bier, men det er besværligt.



Forfatter Lise Hansted


https://biernesverden.dk